От началото на февруари държавата отново е започнала да плаща

...
 От началото на февруари държавата отново е започнала да плаща
Коментари Харесай

Държавата пак плаща на теца на Доган за студен резерв

 
От началото на февруари страната още веднъж е почнала да заплаща на определени тецове за " леден запас " - да поддържат в гоговности мощности, които при потребност да се включат в енергийната система.  Сред получателите на пари са както държавните Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК, по този начин и притежаваната от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна " и свързваната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", разкри    Те са се класирали след търгове, извършени от  държавното дружество ЕСО ( " Електроенергиен систематичен оператор ". Общо за месеца за поддържане на леден резерв са ориентирани 2 млн. лева, като съответните суми за получитателите варират от 67 000 до 670 000 лева " Публичната " информация обаче е поднесена от ЕСО в много чудноват тип - показва се единствено номер на офертата и за каква сума е договорът, само че не излиза наяве коя е централата зад числата.

 

Случайно или не, Топлоелектрическа централа " Варна " стана дежурен адресат на средства за мощности в подготвеност тъкмо откакто почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмен Доган влезе в нея като мажоритарен притежател. След като се развихриха серия абсурда поради уреждането на избрани централи на държавната хранилка посредством контракти за леден запас (сумите са от порядъка на 60 млн. лв. годишно), Борисов " подреди " ЕСО да приключи търговете, а болшинството в Народното събрание одобри законови промени, които вкарват нов метод на обезпечаване на аварийни мощности. Промените обаче ще влязат в действие през лятото, а до тогава  ЕСО очевидно ще работи по остарялата скица. 

 

Междувременно започнаха серия инспекции  за метода, по който чешката ЧЕЗ е продала ТЕЦ-Варна, и за присъединяване на централата след придобиването й от Ахмед Доган в апетитните търгове за леден запас, при които страната дава пари за неработещи мощности само с цел да се поддържат в подготвеност за вероятно включване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР